016

Vinbär- och chokladpaj

Här på landet i Skåne har vi förstås en vinbärsbuske som lyser knallröd med sina fina bär så här års. Vi brukar göra en och annan paj på dem och ibland även saft. Jag tycker mycket om den där syrliga vinbärssmaken i en ganska välsockrad paj. Jo det behövs ganska mycket socker i en vinbärspaj tycker jag, men å andra sidan då blir den ju också sådär rackarns god då. Ja som man vill ha den.

Igår knåpade jag ihop det här receptet. Förutom smuldegen strödde jag hackad mörk choklad ovanpå som ju passar jättebra med röda vinbär. Här är receptet, prova gärna!

016

Vinbär- och chokladpaj ca 8 port

Pajdeg:
100 g margarin eller smör
2  3/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 ägg

fyllning:
6 dl röda vinbär
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl

smuldeg:
50 g margarin eller smör
3/4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl strösocker
1/4 tsk bakpulver
en nypa salt

50 g mörk blockchoklad

Blanda margarin eller smör, vetemjöl, socker och ägg i en matberedare och kör det till en deg (eller gör degen för hand). Tryck ut degen i en ugnsfast form (se bilden). Ställ den i kylen i 30 minuter. Bred ut de rensade vinbären i formen. Blanda socker och potatismjöl och häll det över. Smält margarin eller smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver och salt. Rör snabbt ihop till en lös deg. Bred den ovanpå bären. Hacka chokladen och strö den över. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Ät pajen rumstempererad eller kylskåpskall med vaniljsås.

Vinbär- och chokladpaj

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Vinbär- och chokladpaj

Din information