happy_eko_thumb

Världens godaste soppa!

Jag är nog inte ensam om att vilja minska på köttätandet. Ibland kan jag förvånas över de stora köttmängder som det ofta är i dagens recept, bara för att det ska vara så (jag har säkert min del i det också så jag ska väl inte vara alltför kaxig). Stora köttmängder har blivit en statussymbol. Många rätter, tro mig, blir godare om man minskar på köttmängden. Jag tänker på rätter som lasagne, köttfärssås och gratänger. 400-500 g köttfärs i en lasagne ger en lite fadd köttkänsla som tar över alla andra smaker i lasagnen tycker jag. Prova att ta i 200-300 gram istället, det ger en lasagne med mycket friskare smaker.

Den här soppan, som för övrigt är den godaste soppa jag hitintills ätit, är en sådan minska-på-köttet-rätt. Hoppa inte över tillbehören, det är de som är pricken över i:et.

happy_eko Fotograf Åsa Dahlgren

Toskansk bönsoppa – Ribolita 4 port

1 purjolök
olivolja
1,2 l vatten
2-3 hönsbuljongtärningar
2 stora morötter
800 g blomkål
1 isterband
1 burk vita små bönor

till servering:
4 skivor formbröd, gärna med frön
olivolja att steka i
50 g parmesanost
olivolja att ringla över

Skär purjolöken i skivor och fräs den i olivolja i en stor gryta. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Skala och skär morötterna i bitar. Dela blomkålen i buketter. Tillsätt morötter och blomkål till soppan. Låt soppan koka tills blomkålen är mjuk, det tar 15–20 minuter. Det gör inget om grönsakerna kokar sönder, det är bara gott. Skär en skåra i isterbandet och smula ner köttet i soppan. Tillsätt väl sköljda bönor. Låt soppan koka i ytterligare 5 minuter. Skär brödet i tärningar och stek det i rikligt med olivolja i en stekpanna. Riv parmesanosten fint på ett rivjärn. Servera soppan med brödtärningar, ost och ringlad olivolja.

 

Världens godaste soppa!

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Världens godaste soppa!

Din information