Rabarber- och bärpaj med smak av kardemumma

Somrig rabarber- och bärpaj med smak av kardemumma

Kombinationen rabarber och jordgubbar har blivit en klassiker men det är minst lika gott med rabarber och hallon. Ja sedan är rabarber väldigt gott tillsammans med kardemumma – här kommer ett pajrecept med de tre godsakerna! Receptet gjorde jag till Mitt kök vid den här tiden förra året. Annika Broman har fotat.

Somrig rabarber- och bärpaj med smak av kardemumma 8 portioner

Det här kan vara sommarens godaste paj! Rabarber, hallon och röda vinbär i ett pajskal med ett smuligt täcke ovanpå innehållande rikligt med kardemumma.  Här ska det vara hela kardemummakärnor som du stöter i en mortel, det blir inte riktigt det samma med köpt mald kardemumma. Det här är en perfekt paj att laga till många.

Pajbotten:
200 g margarin eller smör
1 dl socker
1 ägg
5 ½ dl vetemjöl

Fyllning:
400 g rabarber
225 g färska eller frysta hallon
2 dl vinbär
1 ½ dl strösocker
2 msk potatismjöl

Topping:
2 tsk kardemummakärnor
100 g margarin eller smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
4 msk ljus sirap

Servering:
2 pkt vaniljsås

Kör margarin eller smör, socker, ägg och vetemjöl i en matberedare. Tryck ut degen i en stor ugnsfast form som mäter ca 22 x 32 cm. Om degen är något lös – ta lite mjöl på handen och tryck ut den. Skär rabarbern i tunna skivor (den behöver inte skalas) och lägg den i pajskalet. Strö på hallon och vinbär. Blanda socker och potatismjöl och strö det ovanpå. Stöt kardemumman något i en mortel. Rör ihop kardemumma, margarin eller smör, havregryn, vetemjöl och sirap i en bunke. Klicka ut toppingen över pajen och grädda den i mitten av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Servera pajen rumstempererad med vaniljsås.

Rabarber- och bärpaj med smak av kardemumma

 

Somrig rabarber- och bärpaj med smak av kardemumma

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Somrig rabarber- och bärpaj med smak av kardemumma

Din information