029

Smålyxig lax en tisdag!

I senaste numret av Mitt kök hade jag med den här goda och småfestliga laxrätten. När man rimmar lax, dvs gnider in den med salt och socker som den får ligga och dra i några minuter, får den mycket mer egen smak. Sedan låter jag den ugnsbakas i en blandning av pressad grape, buljong, vitlök och grädde.  Supergott och busenkelt en vanlig tisdag!

025

Lättrimmad laxfilé och grönsaker i grapefruktsås 4 port

4 portioner laxfilé
2 msk strösocker
2 msk salt

1 liten squash
1 paprika
150 g cocktailtomater
olivolja att steka i
2 dl mellangrädde
½ hönsbuljongtärning
3/4 dl pressad blodgrape
2 vitlöksklyfta
några klyftor blodgrape

servering:
kokt pressad potatis
en sallad

Lägg laxfilébitarna på en tallrik. Blanda socker och salt i en skål. Gnid in fisken med socker- och saltblandningen och låt den rimmas i 10 minuter. Torka av laxen med hushållspapper. Skär squashen i tunna skivor och paprikan i bitar. Stek squash, paprika och tomater i olivolja i en stekpanna. Lägg laxbitarna och grönsakerna i en smord ugnsfast form eller i 4 portionsformar. Vispa ihop mellangrädde, smulad buljong, blodgrape och pressad vitlök i en skål. Häll såsen över fisken. Gratinera laxen i 225 grader i ca 12 minuter. Garnera med blodgrapeklyftor och servera med pressad potatis och en sallad.

Tips:

Rätten blir god med både färsk och fryst lax. Använder du fryst lax, se till så att den har tinat helt innan du använder den.

Fotot står Åsa Dahlgren för.

Smålyxig lax en tisdag!

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Smålyxig lax en tisdag!

Din information