Sjung smörgåstårtans lov!

I förra veckan kom min smörgåstårtekokbok ut. Förutom smörgåstårtor innehåller den recept på landgångar, snittar och varma mackor. Här kommer några bilder från boken.

007

 

009

 

010

 

011

Jag har gjort den med fotograf Anna Clarén och det är min 13:e kokbok. Anna bor i Stockholm så vi har gjort boken under 2 längre perioder, dels här i min trädgård i Partille och dels i sommarstugan på Österlen. Det var i juni och augusti förra året. Det är väldigt roligt att jobba med Anna. Dels har vi jobbat ihop under flera år och dels har vi lika smak. Vi gillar starka färger och bildspråket ska kännas varmt och inbjudande. Fint ljus är  A och O när man plåtar mat, det tycker Anna och jag håller med 200 %.

Smörgåstårtor ja, det gillar jag mycket. Och jag gör det kanske ändå mer efter att ha gjort ett bok i ämnet. De går att variera i det oändliga och om du gillar att experimentera har du hamnat rätt. De smaker som du gillar i en pastarätt går ofta att applicera i en smörgåstårta. Vilket bröd man använder kan förstås variera och likadant om man vill fylla den med en majonnäsliknande röra eller en röra gjord på tex mixade aubergine eller grillad paprika. Ofta är det gott med en blandning av något sött, surt och salt.

Om man läser på Wikipedia så gjordes det smörgåstårtor på konditori Wedemarks i Östersund redan på 1960-talet men den nämns i matsammanhang redan från 1940-talet och framåt. På 1970-talet slog den igenom stort i Sverige. I Finland äter man också smörgåstårta men då heter det Voileipäkakku.

Smörgåstårtan har en egen dag den 13 november och på facebook finns förstås Smörgåstårtans vänner! Jag kommer att lotta ut 2 exemplar på facebook så håll ögonen öppna.

Sjung smörgåstårtans lov!

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Sjung smörgåstårtans lov!

Din information