001

Pumpatider

Det är väldigt gott med pumpapuré tillsammans med stekt fisk eller liknande. I min senaste kokbok (Mammas köttbullar) hade jag med ett recept på fiskfärsbiffar smaksatta med koriander, mynta och ingefära och till det serverade jag pumpapuré gjord på butternutpumpa. Pumpapurén är hur lätt som helst att göra, det är bara att skära bort skalet på pumpan, dela den i bitar och sedan köra den i ugnen i 25-30 minuter. Mixa och smaksätt med olivolja, citron, salt och peppar. Om du inte hittar fiskfärs hos din fiskhandlare – kör fisken till färs i en vanlig matberedare.

Fiskfärs- och korianderbiffar med pumpapuré 4 port

Här smaksätter jag fiskfärsen med koriander, mynta och ingefära och gör biffar av den. De salta fiskbiffarna passar mycket bra ihop med sötsyrlig och len pumpapuré. Fiskbiffar blir lätt torra, ett sätt att förhindra det är att inte tillsätta mer potatismjöl än nödvändigt. Gör biffarna små så håller de ihop bättre.

Fiskfärs- och korianderbiffar:
½ gul lök
100 g kräftstjärtar i lag
400 g fiskfärs, hälften lax och hälften torsk eller annan vit fisk
1 kruka koriander
½ dl finhackad mynta
½ tsk salt
1/2 tsk chiliflakes
1 ägg
1 msk potatismjöl
neutral olja att steka i, tex rapsolja

Pumpapuré:
1 1/2 kg butternutpumpa
olivolja
salt
1-2 msk pressad citron

Servering:
en sallad

Kör lök och kräftstjärtar i en matberedare. Tillsätt fiskfärsen. Hacka koriandern fint på en skärbräda och tillsätt den tillsammans med mynta, salt, chiliflakes, ägg och potatismjöl till fiskblandningen. Kör alltsammans till en slät smet. Forma lite mindre biffar av smeten och stek dem i stekpannan. Dela pumpan i ganska stora bitar. Skär bort skalet och ta bort  pumpakärnorna. Lägg butternutpumpan i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salta något. Ugnsbaka pumpan i 225 grader i ca 25 minuter, den ska vara mjuk. Lägg butternutpumpan i en gryta och kör den slät med en stavmixer. Värm pumpapurén och smaka av med olivolja, citron och salt. Servera lax- och korianderbiffarna med pumpapuré och en sallad. Anna Hult har fotat.

001

Pumpatider

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Pumpatider

Din information