pizza

Pizza med hemgjord pesto och serranoskinka

Nu är det fredag och snart helg. Pizza är ju den perfekta fredagsmysmaten, så här kommer ett recept på en pizza som jag själv är väldigt förtjust i – pizza med pesto och serranoskinka. Om du vill göra den vegetarisk är det förstås bara att hoppa över skinkan.

Pizza med hemgjord pesto och serranoskinka 4 port

pizza

Hemgjord pesto är ett mycket gott alternativ till den klassiska tomatsåsen. Använd helst en mortel när du finfördelar pinjenötterna och basilikan, om du inte har någon mortel – hacka pinjenötter och basilika för hand.

Pizzadeg:
¼ pkt jäst
2 ½ dl ljummet vatten
½ tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk olivolja
ca 5 ½ dl vetemjöl

Pesto:
100 g pinjenötter
1 kruka basilika
1-1 ½ dl olivolja
1 dl finhackad bladpersilja
2 dl finriven parmesan
salt

500 g cocktailtomater
250 g avrunnen mozzarella
150 g serranoskinka
pinjenötter
flingsalt

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör. Tillsätt salt, socker, olivolja och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Stöt pinjenötterna med några basilikablad i en mortel, stöt lite i taget. Lägg över pinjenötter och basilika i en skål. Blanda ner olivolja, lite i taget. Tillsätt bladpersilja, parmesanost och salt. Skär cocktailtomaterna i skivor och riv mozzarellan grovt på rivjärnet. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje till en tallriksstor rundel. Lägg bottnarna, 2 och 2, på en bakpappersklädd plåt. Bred peston ovanpå pizzabottnarna, det ska vara ett ganska tunt lager. Lägg på tomatskivor och mozzarella. Grädda pizzorna i 250 grader i ca 10 minuter. Toppa med serranoskinka, pinjenötter och flingsalt.

Pizza med hemgjord pesto och serranoskinka

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Pizza med hemgjord pesto och serranoskinka

Din information