Panerad fetaost à la Klara

Om du besökte Klara kök och bar i Göteborg på 90-talet kanske du åt deras populära Panerade fetaost med honungsglaserade valnötter? Klara startade sin verksamhet på Vallgatan 1994 och flyttade sedan till Viktoriagatan några år senare. Vi var ett gäng som hängde på Vallgatan varje fredag, jag har många trevliga minnen därifrån.

Fetaosten var mycket populär. Jag bodde i Johanneberg vid den tidpunkten och hade en servicebutik som närmaste granne. Servicebutiken var mycket liten men de sålde en viktig sak, fetaost i lösvikt. Steget att laga sin egen panerade fetaost var inte långt. Häromdagen lagade jag rätten hemmavid igen. Jag gör det med något års mellanrum. Om man serverar osten med klyftpotatis och tsatsiki blir det en hel middag, vegetarisk dessutom. Om det skulle bli lite över, värm den i micron dagen efter.  Oj oj oj va gott!

Panerad fetaost à la Klara 4 port

400 g fetaost i hel bit (gärna av bättre sort)
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
några dl rapsolja

honungsglaserade valnötter:
50 g valnötter
1 dl honung

servering:
tsatsiki
klyftpotatis

Skär fetaosten i skivor, det är lagom om de är 1/2 – 1 cm tjocka. Min fetaost brukar vara sisådär 7 x 5 cm. Vispa upp äggen i en djup tallrik. Lägg vetemjöl och ströbröd  i var sin djupa tallrik. Doppa fetaosten först i ägget och sedan i mjölet. Därefter i ägget igen och sist ströbrödet. Stek fetaosten i rikligt med rapsolja på båda sidor. Värm valnötter och honung i en liten kastrull. Servera fetaosten varm med valnötter, tsatsiki och klyftpotatis.

blogg 073

blogg 075

 

Panerad fetaost à la Klara

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Panerad fetaost à la Klara

Din information