002

Mina supergoda semlor!

Igår kväll bakade jag semlor. Lite typiskt mig att sätta igång rätt så sent med ett bak och sedan inte vara färdig förs typ tio på kvällen. Men, men semlorna var lika goda halv elva på kvällen som mitt på dagen.

Jag smälte inte fettet utan delade det i små tärningar och arbetade in det i degen, på så vis behövs det en mindre mängd mjöl och bullarna blir saftigare. Kom ihåg att det blir absolut godast med kardemummakärnor som man stöter själv, det funkar med mald kardemumma också men det blir inte detsamma.

Så här lyder receptet. Sonen gav semlorna högsta betyg:)

Godaste semlorna 15 st

50 g jäst (jag använde vanlig jäst)
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk hela kardemummakärnor
9 1/2 dl vetemjöl + lite till utbakningen
100 g margarin eller smör
1 tsk bakpulver

pensling:
1 ägg

fyllning:
mandelmassa
mjölk
vispad grädde
florsocker att sikta över

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull så att den är fingervarm.
Häll mjölken över jästen och rör. Tillsätt ägg, socker och salt. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Tillsätt kardemumman och hälften av mjölet. Blanda till en lös deg. Dela fettet i tärningar. Tillsätt tärningarna och resten av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i minst 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt bakpulvret samtidigt som du knådar den. Bakpulvret gör bullarna extra fluffiga. Dela degen i jämnstora bitar och rulla dem till släta bullar. Låt bullarna jäsa på en plåt till nästa dubbel storlek. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i 225 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler. Skär locket av bullarna och gröp ur dem lite. Mosa mandelmassa och lite mjölk i en djup tallrik. Fyll bullarna med mandelmassa och spritsa eller klicka på grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

002

Mina supergoda semlor!

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Mina supergoda semlor!

Din information