018

Köttfärspiroger med mynta och dill

018

Sonen sommarjobbar och då ska han ha matlåda med sig. Flera kvällar har han fixat sin egen matlåda men det finns förstås gränser för hur ofta man kan äta pasta- eller couscoussallad;-)

Så i förra veckan gjorde jag köttfärspiroger åt honom, som jag sedan frös in för kommande dagar. Jag kryddade dem med rikligt med salladsost, mynta och dill. Jag använde Icas billiga salladsost (som finns i deras bassortiment), jag är hopplöst förtjust i den. Om man inte hittar Icas salladsost eller gillar den kan man förstås välja vanlig fetaost.

Det blev lite fyllning över, den åt jag till lunch tillsammans med couscous någon dag senare.

Så här gjorde jag:

Köttfärspiroger med salladsost, mynta och dill 16 st

1/2 pkt jäst
50 g margarin eller smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
7 1/2 dl vetemjöl

fyllning:
1 gul lök
200 g vitkål, gärna sommarvitkål
1 paprika
500 g blandfärs
margarin eller smör att steka i
salt och peppar
1/2 dl finhackad mynta
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad dill
150 g salladsost eller fetaost

Pensling:
ett uppvispat ägg

Smula jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll degvätskan över jästen och rör. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Hacka löken, strimla kålen och skär paprikan i små bitar. Fräs grönsakerna, lite i taget i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Stek färsen, hälften åt gången, så att den får färg. Salta och peppra. Lägg över det stekta i en gryta allteftersom. Smaksätt köttfärsröran med mynta, persilja, dill och smulad salladsost. Rör inte för mycket i den nu, det är bra om osten är i ganska stora bitar.

Ta upp degen och knåda den något på bakbordet. Dela den i 16 jämnstora bitar. Kavla ut varje till en rundel, ca 15 cm i diameter. Lägg ganska mycket fyllning på varje och vik över den ena halvan över den andra.Tryck ihop kanterna, antingen med fingrarna eller en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en plåt i ca 30 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i 225 grader i 10-15 minuter. Ät med en god sallad!

Köttfärspiroger med mynta och dill

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Köttfärspiroger med mynta och dill

Din information