Italiensk smörgåstårta på smörgåstårtans dag

Det är ju smörgåstårtans dag idag! Det har ni inte missat hoppas jag. Salami, pinjenötter, turkisk yoghurt, citron och rikligt med gröna oliver gör den här smörgåstårtan mycket god. Receptet gjorde jag till Mitt kök förra året.

Italiensk smörgåstårta med salami, pinjenötter och gröna oliver 12 bitar

Det här är en lite annorlunda men mycket god smörgåstårta med italienska smaker. Om du vill göra den vegetarisk går det bra, ersätt salamin med mer kronärtskockshjärtan och soltorkade tomater. Den typen av bröd jag tänker mig säljs även på Ica, Coop och Hemköp, du behöver alltså inte leta på ett surdegsbageri för att kunna göra denna smörgåstårta.

1 ganska stort lantbröd eller surdegsbröd, ca 20 x 35 cm

Tomat- och pinjenötsfyllning:
150 g avrunna soltorkade tomater
6 dl turkisk yoghurt
100 g pinjenötter
finrivet skal från 1 citron
salt och peppar

Oliv- och Philadelphiafyllning:
150 g Philadelphia
100 g avrunna gröna oliver med pimiento
salt och peppar

Topping:
200 g salamiskivor
1/2 burk marinerade kronärtskockor
100 g avrunna gröna oliver
2 msk pinjenötter
bladpersilja eller någon annan ört

Skär tomaterna i riktigt små bitar och blanda dem med turkisk yoghurt, pinjenötter, citronskal, salt och peppar i en bunke. Mixa Philadelphia och gröna oliver i en bunke med höga kanter med en stavmixer eller använd en matberedare. Salta och peppra. Skär bort den hårda bottnen på brödet, det ska inte användas. Dela resten av brödet på längden så att det blir 3 ganska tunna bottnar. Den översta skorpan av brödet kommer du inte heller att använda. Lägg den nedre bottnen på en bricka. Bred på knappt 2/3 av tomat- och pinjenötsfyllningen. Täck med en botten och bred på oliv- och Philadelphiafyllningen. Avsluta med den sista bottnen och resten av tomat- och pinjenötsfyllningen. Gör rullar av salamin och lägg dem ovanpå tillsammans med avrunna kronärtskockor, oliver och pinjenötter. Avsluta med att lägga på bladpersilja eller någon annan ört.

Tips:

Den här smörgåstårtan kan du göra helt färdig dagen innan. Plasta in den och ställ den kallt.

 

Italiensk smörgåstårta på smörgåstårtans dag

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Italiensk smörgåstårta på smörgåstårtans dag

Din information