003

Indiska mammans köttbullar

Köttfärs är ju en sådan ingrediens som finns i hela världen. Och köttbullar finns i massor av varianter. Jag har aldrig varit i Indien men jag tror att den indiska mamman eller pappan skulle kunna skapa köttbullar som smakar något åt det här hållet. Det här receptet finns med i min senaste kokbok som heter Mammas köttbullar och femtio andra färsrätter. Jag lottar ut 2 exemplar av boken, läs gärna HÄR.

Indiska mammans köttbullar 4 port

Här smaksätter jag lammfärsbullarna med ingefära som passar jättebra ihop med de lite tyngre indiska kryddorna som finns i såsen som lammfärsbullarna kokas i. På indiskt vis tillsätter jag mandelmjöl till såsen. Den gör såsen så där fyllig som man vill ha den. Mandelmjöl säljs numera i vanliga livsmedelsbutiker, leta bland bakartiklarna.

Indiska köttbullar:
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
½ gul lök
400 g lammfärs
2 msk finriven färsk ingefära
1 tsk salt
1 ägg
margarin eller smör att steka i

Curry- och mandelsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
margarin eller smör att steka i
1 tsk koriander
1 tsk garam masala
1 tsk curry
½ tsk gurkmeja
2 dl vispgrädde
1 dl vatten ev mer
½ köttbuljongtärning
1 dl mandelmjöl (tex av märket Risenta)
2-3 msk pressad citron
salt

Servering:
kokt ris med russin
en sallad

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Hacka löken fint och tillsätt den, lammfärs, ingefära, salt och ägg till ströbrödet. Arbeta ihop till en smet. Forma köttbullar av smeten. Stek köttbullarna lite lätt i margarin eller smör i en stekpanna (de ska inte vara genomstekta). Låt köttbullarna ligga kvar i stekpannan. Hacka lök, vitlök och chili. Stek grönsakerna så att de är mjuka och glansiga i en annan stekpanna. Tillsätt koriander, garam masala, curry och gurkmeja. Låt kryddorna fräsa med under omrörning under någon minut. Tillsätt vispgrädde, vatten och köttbuljongtärning och låt såsen småputtra i någon minut. Avsluta med att röra ner mandelmjöl, pressad citron och salt. Såsen ska smaka av citron. Häll såsen över köttbullarna och låt dem småputtra i såsen tills de är genomstekta. Om såsen är väl tjock, tillsätt mer vatten. Servera med kokt ris med russin och en sallad.

 

 

 

Indiska mammans köttbullar

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Indiska mammans köttbullar

Din information