008

Grönkåls- och fetaostpajer till glöggfesten

Gillar du grönkål? I senaste numret av Må bra har jag med ett recept på grönkåls- och fetaostpajer som är både nyttiga och vansinnigt goda. Jag gör dem i små mandelmusselformar så de blir perfekta att ha med på ett buffébord eller varför inte glöggfesten?!

Här ska det vara färsk grönkål, fryst fungerar inte i det här receptet. Numera kan man köpa färsk grönkål under i alla fall vinterhalvåret, den brukar säljas i påse. Om det är bitar av stammen kvar, skär bort den för den brukar vara träig. Kesellan i degen gör pajskalen härligt knapriga.

Små grönkåls- och fetaostpajer 20 st

Supergoda minipajer som passar perfekt på glöggmyset! Det är viktigt att grönkålen är färsk, fryst grönkål fungerar inte här. Om du inte hittar salladsost i din affär, använd tärnad fetaost.

Pajskal:
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
50 g margarin eller smör
1 dl kesella 1 %
2 msk riktigt kallt vatten

Fyllning:
100 g färsk grönkål
1 msk margarin eller smör
örtsalt
100 g salladsost 16 % (Ica har en god i sitt bassortiment)

Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar

Kör grahamsmjöl, vetemjöl, margarin eller smör och kesella i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör lite till. Ta upp degen på ett bakbord och dela den i 20 delar. Tryck ut varje i en liten form av aluminium, jag använder sådana man har till mandelmusslor. Formarna behöver inte smörjas. Ställ pajskalen kallt i 30 minuter. Skär bort den grova stocken på grönkålen och skär bladen i små bitar. Stek grönkålsbladen i margarin eller smör i en stekpanna, stek i två omgångar. Stek grönkålen på låg värme så att den blir riktigt mjuk. Smaka av med örtsalt, det ska vara ganska mycket örtsalt. Fördela grönkål och salladsost i pajformarna. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Häll äggstanningen i formarna. Grädda minipajerna på en plåt i 225 grader i ca 20 minuter. Pajerna är godast lite ljumma.

Åsa har fotat och jag har sedan fotat av bilden i tidningen med min iphone.

Grönkåls- och fetaostpajer

 

 

 

Grönkåls- och fetaostpajer till glöggfesten

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Grönkåls- och fetaostpajer till glöggfesten

Din information