godaste bullarna

Godaste bullarna

I jakten på de godaste bullarna har jag börjat närma mig målet:). Min son, som är en bra bullbetygssättare, tycker att de här bullarna, vars recept du strax ska få, är de godaste jag bakat. Sånt smälter jag för.

Det som gör att bullarna blir sådär hiskeligt goda är det siktade dinkelmjölet, sirapen och den långa jästiden.

Själv tycker jag att själva bullen inte ska vara för söt, det söta ska fyllningen stå för. Det här är ett sådant recept.

Kalljästa kardemummabullar i långpanna 24 st

1 paket jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt
3/4 dl ljus sirap
10 1/2 – 11 dl siktat dinkelmjöl
100 g margarin eller smör

Fyllning:
150 g margarin eller smör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker

Pensling:
1 ägg
mandelspån
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och ägg till jästen och rör så att allt blir blandat. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Rör ner kardemumma, salt, sirap och 5 dl av mjölet. Dela margarinet eller smöret i tärningar och tillsätt det till bunken. Arbeta ihop alltsammans till en deg, tillsätt mer mjöl och arbeta ihop det till en kladdfri deg. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Blanda margarin eller smör, sirap och socker till en bredbar fyllning i en bunke. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Kavla ut degen till en rektangulär platta som mäter 30 x 65 cm. Bred på fyllningen över hela kakan. Vik den övre halvan över den nedre och tryck ihop den något med handen. Skär 24 stycken långsmala remsor av degplattan. Snurra varje remsa några varv, det är enklast om den ligger kvar på bakbordet. Gör en snurra av remsan samtidigt som den ligger kvar på bordet. Vik in änden under snurran och lägg den i en bakpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm. Lägg gladpack ovanpå bullarna (gladpacken ska ligga lite löst ovanpå) och ställ långpannan i kylskåpet så att snurrorna får jäsa i 6 timmar (eller utomhus om det är lagom kallt). Ta ut långpannan och ta bort plastfilmen. Låt snurrorna jäsa i rumstemperatur, det tar ca 1 timme (det kan också gå fortare, det beror lite på temperaturen i kylskåpet och rumstemperaturen). Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån och pärlsocker. Grädda en bit ner i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter.

godaste bullarna

vansinnigt goda bullar

Godaste bullarna

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Godaste bullarna

Din information