461685-biff_med_citronpotatis_och_vaniljkryddad_s-

Festlig entrecôte i sås med smak av vanilj

Entrecôte med vanilj? Hur tänker hon nu – kanske du tänker när du läser rubriken!? Men saken är den att det är jättegott tillsammans. Och tillsammans med potatis som kokats med citronklyftor är det hur gott som helst. Den syrliga citronen och den söta vaniljen tillsammans med köttet passar ihop som hand i handske.

Receptet är från början gjort till Buffé och Anna Clarén har fotat. Observera att receptet är till 2 personer, självklart går det att dubblera.

461685-biff_med_citronpotatis_och_vaniljkryddad_s-

Entrecôte i sås med smak av vanilj och citronpotatis 2 port

2 entrecôte eller ryggbiff
margarin eller smör att steka i
salt och peppar

Sås:
2 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl mellangrädde
1/3 vaniljstång
1/4 hönsbuljongtärning
peppar
lite tabasco

Citronpotatis:
1/2 kg potatis av mjölig sort
2-3 msk olivolja att steka i
salt
1/2 citron
1 dl vatten

  1. Stek köttet så att det får fin färg. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan.
  2. Sås: Fräs gul lök och vitlök i samma stekpanna. Häll i grädden. Dela vaniljstången mitt itu på längden. Skrapa ut de svarta fröna och tillsätt dem tillsammans med själva vaniljstången till såsen. Smula ner köttbuljongen. Låt såsen småputtra i 5 minuter. Smaka av med svartpeppar och tabasco.
  3. Lägg tillbaka köttet och låt det koka med i någon minut så att det är lagom rött/rosa. Om såsen är för tjock, späd med vatten.
  4. Potatis: Skala och skär potatisen i klyftor. Fräs potatis i olivolja i en kastrull. Salta. Tvätta och dela citronhalvan i klyftor och tillsätt dem till potatisen. Rör ner vattnet (det ska bara vara lite på bottnen). Låt potatisen koka färdigt under lock, 10-15 minuter.
  5. Servera biffen i sin sås med citronpotatis och en fräsch sallad.

Festlig entrecôte i sås med smak av vanilj

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Festlig entrecôte i sås med smak av vanilj

Din information