hämta (2)

Får man fresta med recept på en dansk kaka?

I onsdags fotade jag och Annika Broman 3 sorters bullar som ska gå i tidningen Allas nästa sommar. Det blev långpannebullar med vaniljkräm, bullar med blåbärsfyllning och bullar med nougat. Vi fotade här i min trädgård och stylingen gick i blått, orange och vitt. Här är lite foto från i onsdags. Som ni säkert förstår så gillar jag mitt jobb extra mycket sådana här dagar:).

001

002

 

003

 

004

För några år sedan gjorde jag och fotograf Åsa Dahlgren en kokbok med bullrecept. Det var lite före den stora baktrenden som drabbat Sverige på senare år (en för övrigt väldigt trevlig trend!). Så vitt jag vet så finns boken fotfarande till försäljning. I den boken finns det med ett recept på en kaka som jag gjorde flera gånger när jag var i tonåren. Det är en dansk kaka och den är helt fantastiskt god . Jag har ändrat på ursprungsreceptet något, tagit mer fyllning etc. Om du vill göra något gott i helgen – baka gärna den danska kakan, du kommer inte bli besviken. Här kommer receptet.

hämta (2)

Dansk kaka ca 10 bitar

200 g smör (här är det godast med smör)
6 dl vetemjöl
50 g jäst
1 msk vatten
2 ägg
2 msk strösocker

fyllning:
150 g sötmandel
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker

1 ägg till pensling
ca 2 msk hackad mandel
ca ½ dl strösocker

Börja med fyllningen. Skålla och mal mandeln. Rör ihop mandel, smör, socker och vaniljsocker i en bunke.  Fortsätt med degen. Hacka samman smör och vetemjöl. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt det till smör- och mjölblandningen. Tillsätt ägg och socker. Arbeta ihop till en deg och dela den i 2 delar, den ena något större än den andra. Kavla ut den största degen till en rund kaka som är stor som botten och kanterna på en smord form med löstagbara kanter, 22 cm i diameter. Klä formen med degen, se till så att den verkligen täcker formens botten och insidor. Bred ut fyllningen i formen. Kavla ut den andra degen så att den täcker hela kakan. Täck med degen och tryck ihop kanterna. Jäs kakan i närmare 1 timma. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandel och strösocker. Grädda i 200 grader i 25-30 minuter på första falsen. Täck över med bakplåtspapper om den får för mycket färg.

 

 

Får man fresta med recept på en dansk kaka?

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Får man fresta med recept på en dansk kaka?

Din information