2536c3cb-30d2-4306-9d3d-e9f316ee0aae4-305x305

Blåbär mon amour!

Vi har väl alla våra darlings. Speciella frukter, grönsaker, bär eller vad det kan vara som vi gillar lite mer än de andra. Blåbär är en sådan darling för mig. Tänk er blåbärspaj, blåbärsglass, blåbärssmoothie, blåbärsbullar – ja om ni frågar mig så är blåbären svårslagna! Roligast är det ju om man plockat dem själv, det behöver inte vara så mycket men de ska ha plockats för hand och gärna bara några meter in i skogen. Sedan funkar det ju också jättebra med frysta köpta. Vad jag däremot inte alls gillar är sådana odlade stora, de smakar ju bara vatten tycker jag.

För två år sedan gjorde jag de här blåbärsrecepten åt Mitt kök. Åsa Dahlgren har fotat.

2536c3cb-30d2-4306-9d3d-e9f316ee0aae4-305x305

Blåbärsglass med lemon curd och marängsmak 4 port

3 äggulor
1 ½ dl florsocker
5 dl blåbär
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
50 g maränger

servering:
lite extra lemon curd
maränger
rån

Vispa äggulor och florsocker i en bunke. Mosa blåbären med en gaffel.
Vispa grädden. Blanda ner blåbär och grädde i den äggulesmeten. Tillsätt lemon curd i klickar. Dela marängerna en gång och tillsätt dem. Blanda försiktigt. Ställ glassen i frysen över natten. Servera blåbärsglassen med extra lemon curd, maränger och rån.

ba9f365d-a42a-46df-a9ae-bd25064538009-305x305

Blåbärspaj med pekannöttäcke ca 8 port

Du behöver inte hacka nötterna, de ger en trevlig konsistens om de rörs ner hela.

3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
½ dl strösocker
2 msk riktigt kallt vatten
6 dl blåbär, 300 g, färska eller frysta
1 ½ msk maizena
2 msk strösocker

pekannöttäcke:
75 g margarin eller smör
¾ dl strösocker
½ dl cane syrup (finns bland sirapsflaskorna i vanliga livsmedelsbutiker)
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 dl havregryn
100 g pekannötter

servering:
vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass

Blanda vetemjöl, margarin eller smör, socker och vatten till en deg (använd gärna en matberedare). Tryck ut degen i en vanlig pajform. Ställ pajdegen kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter. Blanda blåbär, maizena och socker i en skål. Häll alltsammans i det förgräddade pajskalet. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt socker, cane syrup, vetemjöl, mjölk, havregryn och pekannötter. Låt toscasmeten få ett uppkok. Häll smeten över blåbären och grädda pajen i ytterligare ca 15 minuter. Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

effe349a-d6ca-4659-a703-10a0907813a73-305x305

Blåbärssylt med kanelsmak ca 1,2 liter

Tänk på att sylten tjocknar när den kallnat.

2 liter blåbär
1 kg syltsocker
ca 1 msk kanel

Lägg blåbär och syltsocker i en gryta. Låt bären koka upp under omrörning. Ta bort eventuellt skum. Låt blåbären koka i 3-5 minuter. Smaka av med kanel. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Förvara burkarna svalt.

 

 

 

Blåbär mon amour!

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Blåbär mon amour!

Din information