auberginegratang

Aubergine- och pastagratäng med rucolafyllning

Jag och fotograf Åsa (Dahlgren i efternamn) har precis påbörjat en ny kokbok på temat gratänger! Häftigt ämne va? För mig är gratänger något varmt, smarrigt, gottigt och inte minst ofta förenat med ett tjockt ostigt och krämigt täcke. Mat som man inte kan motstå helt enkelt. Som ni säkert förstår så ska det ska bli en fröjd att göra denna bok!

Så den senaste tiden har jag tillagat mången gratäng. Flera av dem ska vara med i boken, några har inte blivit som jag tänkt mig och får därför kliva åt sidan.

Den här aubergine- och pastagratängen kom till när sonens vegetariska kompis var här på besök. Jag älskar aubergine så den här gratängen tycker jag extra mycket om. Jag har använt vanlig crème fraiche, kan tänka mig att den också blir jättegod med lättvarianten (det är en hel del fett i gratängen ändå).

Aubergine- och pastagratäng med rucolafyllning 4-5 port

250 g stora pastasnäckor

Rucolafyllning:
60 g rucola
4 dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
4 dl finriven parmesan
örtsalt

2 aubergine (inte för stora)
rikligt med olivolja att steka i

tomatsås:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
2 burkar krossade tomater
½ dl tomatpuré
2  tsk strösocker
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
salt och peppar
½ dl olivolja

2 dl svarta oliver
1 dl lagrad ost, tex Västerbottensost

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skär auberginerna i tunna skivor på längden, stek dem i rikligt med olivolja. Salta. Det är viktigt att auberginen är genomstekt, annars blir det inte gott. Hacka löken och pressa vitlöken. Stek löken i olivolja i en stor stekpanna, den ska bli mjuk och glansig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, buljongtärning, basilika, oregano, salt och peppar. Låt såsen koka i 10 minuter. Avsluta med att röra ner olivolja. Mixa rucolan i en matberedare. Tillsätt 1 dl crème fraiche och mixa lite till. Häll blandningen i en bunke och rör ner resten av crème fraichen, dijonsenap, parmesanost och örtsalt. Fyll snäckorna med rucolafyllningen och lägg dem i en smord ugnsfast form. Täck med hälften av tomatsåsen och lägg resten av de rucolafyllda snäckorna ovanpå. Ta ganska mycket fyllning i varje snäcka. Om det blir snäckor över – tryck ner dem bland de fyllda. Häll på det sista av tomatsåsen. Tryck ner aubergineskivorna i gratängen med den ena skalsidan uppåt. Strö på oliver och riven ost. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med en god sallad.

auberginegratang

 

Aubergine- och pastagratäng med rucolafyllning

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Aubergine- och pastagratäng med rucolafyllning

Din information