Apfelstrudel

De har börjat sälja svenska äpplen i min närmaste affär, och ja genast sätter äppelpajsuget in. De skira äpplena ligger där och väntar på att få användas i en paj, så är det bara. Sambon hade ärtsoppemiddag här i tisdags kväll med sina ärtsoppegubbar. En tradition de haft i 15 år. Jag erbjöd mig att stå för efterrätten för jag visste att han hade kort om tid. Ja jag var väldigt sugen på apfelstrudel dessutom och tänkte att om jag gör den kanske jag få äta lite också (men det sa jag förstås inte).

Jag gör apfelstrudel på färdig smördeg, enkelt och jättegott. Servera gärna apfelstrudeln lite ljummen med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

café grindstugan 004

Apfelstrudel ca 8 bitar

1 pkt färdig smördeg på rulle
3 äpplen gärna svenska (de passar bäst)
1 dl hasselnötter
¾ dl ströbröd
1 dl russin
1 dl strösocker
1 ½ msk mald kanel
100 g smält margarin eller smör

någon msk margarin att pensla ovanpå

Sätt ugnen på 200 grader. Skär äpplena i bitar, skalet kan vara kvar. Hacka hasselnötterna grovt. Blanda äppelbitar med hasselnötter, ströbröd, russin, socker, kanel och margarin eller smör i en bunke. Kavla ut smördegen på ett mjölat bakbord  så att den är 2-3 cm större åt alla håll. Lägg smördegen på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Lägg fyllningen på knappt halva degen och lägg över resten som ett täcke. Nyp ihop kanterna. Pensla med margarin och grädda en bit ner i ugnen i ca 30 minuter. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

Apfelstrudel

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Apfelstrudel

Din information