hämta

Annorlunda matskribentdag och persisk kyckling!

Igår hade jag en annorlunda arbetsdag. Jag har en kompis som är lärare i svenska för invandrare i min hemkommun. Vid något tillfälle har han nämnt att hans föräldrar har varit där och pratat med eleverna, ja de har suttit i smågrupper och tränat sig på att prata svenska. Det där har låtit väldigt roligt så jag har frågat honom om jag får vara med vid något tillfälle.

Så igår var jag med där från klockan 11 till 16 och berättade lite om vad jag gör som matskribent men framförallt så lyssnade jag på de vuxna eleverna när de pratade om mat. Den ena gruppen som inte hade varit i Sverige så länge berättade om var sitt recept från sitt hemland. De hade skrivit ut jättefina recept till mig och några hade tagit med maträtten ifråga. Jag fick smaka jättevackra bullar (kolche) från Afghanistan och en brödliknande rätt med potatis som hette bolani (också den från Afghanistan). En kvinna hade gjort en polsk grönsakssallad som vi fick smaka.

På eftermiddagen fick jag lyssna och prata med elever som gick sin sista kurs på SFI (som jag förstod det). De hade skrivit brev till mig som de läste upp. De berättade om sitt hemlands mat, vad de tyckte om svensk mat och vad de själva gillade för sorts mat. Det var intressant att lyssna på dem och höra om maten i olika länder. Jag konstaterade att det finns mycket likheter mellan de olika länderna, tex så använder vi ofta samma ingredienser men kanske på olika sätt. Eleverna var mycket entusiastiska och ja det blev en ovanligt trevlig dag på jobbet!

När jag satt där och lyssnade på två kvinnor och en man som kom från Iran kom jag att tänka på en persisk rätt som jag fick lära mig av några högstadieelever som jag hade för några år sedan. Här kommer receptet – den här kycklingrätten är jättegod!

hämta

Persisk saffranskyckling med berberisris 4 port

Saffran, gurkmeja och berberisbär är vanliga ingredienser i persisk matlagning. Gott och garanterat annorlunda. Det här receptet har jag fått av en elev vars föräldrar kom från Iran.

500 g kycklingfilé
½ pkt saffran
½ tsk gurkmeja
2 msk olivolja
½ finhackad röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
olivolja att steka i

1 dl torkade berberisbär (finns i affärer med persisk mat)
margarin eller smör att steka i
2 msk vatten
3 msk strösocker
3 dl basmatiris
½ pkt saffran

2 dl turkisk yoghurt
½ dl finhackad mynta
salt och peppar

Skär varje kycklingfilé i 2-3 långsmala bitar. Blanda saffran, gurkmeja, olivolja, chilifrukt, pressad vitlök, salt och peppar i en trång skål. Tillsätt kycklingfilén och låt den marineras i cirka 15 minuter. Trä kycklingköttet på grillspett (eventuellt måste man klippa av grillspetten så att de får plats i stekpannan). Stek grillspetten i margarin eller olja i en stekpanna (eller grilla om du har möjlighet till det). Fräs berberisbären i lite margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt vatten och socker och låt alltsammans småfräsa någon minut under omrörning. Ställ kastrullen med bären åt sidan. Fräs basmatiriset i lite margarin eller smör i en annan kastrull. Tillsätt saffran, vatten och salt enligt anvisningen på paketet. Låt riset koka i 20 minuter. Tillsätt berberisbären. Servera med en kall sås gjord på turkisk yoghurt, mynta, salt och peppar.

 

 

Annorlunda matskribentdag och persisk kyckling!

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Annorlunda matskribentdag och persisk kyckling!

Din information