004

Äggets dag!

Idag är det äggets dag! Det måste ju firas eller hur? Detta fantastiska livsmedel. Tänk så många rätter som vi kan tacka ägget för – tårtor, majonnäs, pajer, omeletter, maränger, pannkakor eller kombinationer som ägg och sill och ägg och kaviar. För att inte tala om äggost och äggakaka!

Ägg måste finnas hemma, annars blir jag sur. Många livsmedel går ju att byta ut men om man ska göra rulltårta eller raggmunkar till exempel så krävs det ägg. Så det är bara att se till att de finns hemma!

När man firar så firar man med tårta, så tycker jag. Här kommer ett recept med mycket ägg i, en tårta med mina smaker.

004

Tårta med härlig mjölkchokladmousse ca 10 bitar

Här ska det vara riktigt söt mjölkchoklad. Det här är tårta som smakar himmelskt.

mjölkchokladmousse:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
3 äggulor

rulltårtebotten:
5 äggvitor
3 dl strösocker
2 msk kakao
½ dl marsanpulver för kokning
50 g grovt hackade valnötter

garnering:
2 dl vispgrädde
50 g mjölkchoklad

florsocker

Börja med mjölkchokladmoussen. Vispa grädden i en bunke. Smält 150 g mjölkchoklad över vattenbad, var försiktig så att inte chokladen blir hård. Tillsätt äggulorna och lite av den vispade grädden till chokladen. Rör så att allt blandas. Tillsätt chokladblandningen till den vispade grädden och rör så att allt blir blandat. Hacka resten av chokladen grovt och tillsätt den till mjölkchokladmoussen. Ställ moussen kallt. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt 2 ½ dl av sockret och vispa lite till. Blanda resten av sockret med kakao, marsanpulver och valnötter. Tillsätt blandningen till marängsmeten. Bred ut marängsmeten i en bakpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm och grädda den i mitten av ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Vänd upp tårtan på ett sockrat bakplåtspapper och låt den svalna något. Bred ut moussen och rulla ihop tårtan som en rulltårta. Vispa grädden till garneringen. Spritsa vispad grädde över tårtan, gärna som små rosor. Hyvla mjölkchoklad över och toppa med siktat florsocker.

Anna Clarén har tagit ursprungsbilden, som jag sedan har fotat av med min iphone.

 

 

Äggets dag!

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Äggets dag!

Din information