554874-Kaneldoftande_k-ttgryta-kaneldoft_kottgryta

Långkok

Ikväll får vi finbesök, sambons dotter Maria och hennes fästman kommer hit. Då ska vi bjuda på långkok, en högrevsgryta som jag gjorde som recept till Buffé för några år sedan. Högrev tillsammans med tomatpuré, rött vin , äpple, vitlök och socker som får koka i några timmar kan aldrig bli fel. Sedan smakar jag av köttgrytan med pyttelite kanel så den får lite julkänsla. Det här är gott!

Kaneldoftande köttgryta 4 port

800 g högrev
margarin eller smör att steka i
salt och peppar
2 små äpplen, gärna svenska tex Ingrid Marie
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
3 dl rött vin
6 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
2 tsk strösocker
1 krm kanel
finklippt persilja

servering:
kokt potatis
smörstekta äpplen
gelé

Skär köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i en stekgryta. Tillsätt salt och peppar. Lägg köttet åt sidan.Skala, kärna ur och skiva äpplena. Bryn äppelskivor, pressad vitlök och tomatpuré i stekgrytan i smör. Tomatpurén ska bli ordentligt brun men inte bränd. Lägg tillbaka köttet och tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Låt grytan småkoka i minst 2 timmar, gärna längre. Smaka av med socker, kanel och ev mer salt. Strö på lite finklippt persilja. Servera köttgrytan med kokt potatis, smörstekta äpplen och svartvinbärsgelé.

Långkok

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Långkok

Din information