4322_ad_1232

Kikärtsbiffar med lime och jordnötter

Jag tycker det är väldigt gott med vegetariska biffar, det är enkelt att göra och oftast blir det riktigt gott. Och man kan experimentera lite som man vill. Lime och sambal oelek gör de här kikärtsbiffarna till någonting utöver det vanliga. Om man använder kikärter på burk blir det dessutom otroligt enkelt. Gör dem ganska små så håller de ihop bättre.

Kikärtsbiffar med lime och jordnötssmak 4 port (ca 25 kikärtsbiffar)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g champinjoner
olivolja att steka i
2 burkar kikärter (à 400 g)
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
finrivet skal från en lime + 1 msk pressad lime
1 dl hackade jordnötter
ev 1-2 msk maizenamjöl

tillbehör:
4 orientaliska pitabröd (stora tunna) eller vanliga pitabröd
turkisk yoghurt
jordnötter
feferoni

vitkålssallad:
400 g vitkål
3/4 dl finhackad bladpersilja
ca 2 msk olivolja
2 tsk pressad lime
salt

Skala och hacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i skivor. Fräs lök, vitlök och svamp i lite olivolja. Låt löken och svampen svalna något och mixa det tillsammans med väl sköljda kikärter, sambal oelek och salt med en stavmixer eller en matberedare. Rör ner limeskal, pressad lime och jordnötter. Forma ca 25 små biffar och stek dem i ganska rikligt med olivolja. Om biffarna inte håller ihop riktigt- tillsätt lite maizena och låt smeten svälla i 10 minuter innan du gör biffar av den igen. Hyvla vitkålen fint med en osthyvel. Lägg vitkålen i en bunke och krama den med handen. Tillsätt bladpersilja, olivolja, lime och salt. Servera biffarna varma i pitabröd med turkisk yoghurt, jordnötter, feferoni och vitkålssallad.

Åsa Dahlgren har fotat.

Kikärtsbiffar med lime och jordnötter

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

Kikärtsbiffar med lime och jordnötter

Din information