3cf688bd-5079-498c-82a9-fb1df05cbf29-305x305

2 x paj!

Ibland blir jag galet sugen på paj. Det kan vara laxpaj eller köttfärspaj som jag går och längtar efter eller så kan det vara paj med kokta rödbetor och massor av krämig fetaost. Eller en paj med bara fetaost och svarta oliver! Å så gott det är.

Här bjuder jag på recept på de två senare. Så här brukar jag göra Rödbets- och fetaostpaj med herbes de Provence och Fetaostpaj med oliver och oregano.

Rödbets- och fetaostpaj med herbes de Provence  4 port eller 8 port på ett buffébord

Kombinationen rödbetor och fetaost är svårslagbar! Här ska det vara en fet fetaost. Jag använder en marinerad tärnad fetaost med 29 % fett. Jag har provat med magrare och det blir inte alls lika gott.

pajdeg:
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
100 g margarin eller smör
2 msk kallt vatten
½ dl pumpakärnor

fyllning:
600 g jämnstora rödbetor
300 g avrunnen marinerad tärnad fetaost (29% fett)
1 msk torkad herbes de Provence (finns av märket Santa Maria)

äggstanning:
3 ägg
2 ½ dl mjölk
salt och peppar

Börja med att koka rödbetorna. Tvätta och lägg rödbetorna i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka dem tills de är mjuka, det tar ca 50 minuter. Häll bort vattnet och låt dem svalna något. Kör vetemjöl, grahamsmjöl och margarin eller smör i en matberedare. Tillsätt vatten och pumpakärnor och kör matberedaren i ytterligare någon sekund. Mixa inte för länge, det blir godast om pumpakärnorna är hyfsat hela. Tryck ut degen i en pajform och ställ den kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Skär rödbetorna (skalet kan vara kvar) i klyftor och lägg dem i pajskalet. Bred ut avrunnen fetaost och strö på herbes de Provence. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll äggstanningen över pajen och grädda i 200 grader i ca 45 minuter. Äggstanningen ska ha stannat när pajen är färdig. Pajen är godast varm. Annika Broman har fotat.

3cf688bd-5079-498c-82a9-fb1df05cbf29-305x305

Fetaostpaj med oliver och oregano 4 vanliga port eller 8 port på ett buffébord

Det här är pajen för oss som älskar fetaost!

3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
2 msk riktigt kallt vatten

Fyllning:
400 g avrunnen fetaost, gärna i bit
3 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
2 dl urkärnade svarta oliver av bra kvalitet
1 dl finhackad färsk oregano

Garnering:
paprikapulver

Kör vetemjöl och margarin eller smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör alltsammans till en deg. Tryck ut degen i en ugnsfast form eller i en vanlig pajform. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter. Kör fetaost, ägg, mjölk, salt och peppar i matberedaren eller använd en stavmixer. Bred ut oliver och oregano i pajskalet och häll fetaostblandningen över. Grädda pajen i ca 30 minuter. Strö på lite paprikapulver vid serveringsögonblicket. Servera pajen varm. Annika Broman har fotat.

 

 

 

 

48dc09f4-ed1b-464c-a3d2-34a6e7a47fca3-305x305

2 x paj!

Sätt betyg och kommentera 0 Svar

2 x paj!

Din information